Wat is een ondernemingsnummer?
Je bent verplicht om je onderneming in te schrijven in de KBO (Kruispuntbank van ondernemingen). Je onderneming krijgt dan een ondernemingsnummer. Dit is een uniek nummer dat bestaat uit tien cijfers waarmee je je identificeert bij de overheid, klanten, enz… Voor elke vestiging waar je activiteiten hebt, ontvang je ook een vestigingseenheidsnummer. Dus elke onderneming heeft minstens 1 vestigingseenheid maar het kunnen er ook meer zijn. Je moet je ondernemingsnummer vermelden op alle documenten die van je onderneming uitgaan zoals facturen, akten, brieven,…
Alle handelaars, ambachtslui, landbouwers, vrije beroepers en niet-commerciële zelfstandigen (bv. onthaalouders) die een eigen bedrijf oprichten, hebben een ondernemingsnummer nodig (eenmanszaken en vennootschappen).
Er zijn echter volgende uitzonderingen:
- Helpers en meewerkende partners hebben geen ondernemingsnummer nodig. Het is de hoofdzelfstandige bij wie ze helpen die zo’n nummer nodig heeft. De helpers en meewerkende partners moeten zich enkel aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.
- Zaakvoerders, bestuurders en werkende vennoten in een vennootschap: zij hebben geen eigen ondernemingsnummer nodig, maar moeten wel aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Het is de vennootschap zelf die het ondernemingsnummer moet aanvragen.
Hoe vraag ik een ondernemingsnummer aan als starter?
Elke startende zelfstandige moet zijn onderneming inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Je kan dat niet rechtstreeks doen, maar wel via een Ondernemingsloket. De procedure is verschillend voor een éénmanszaak en voor een vennootschap. Het ondernemingsloket van avixi (Eunomia) brengt dit voor jou in orde.
Om je inschrijving in orde te brengen, heeft het ondernemingsloket volgende gegevens nodig:
- je bankrekeningnummer
- je activiteiten als ondernemer
- startdatum
- uitbatingsadres
- voor een vennootschap: statuten en bewijs van neerlegging bij de Griffie van de Ondernemingsrechtbank
- voor ondernemingen met vestigingsadres in het Brussels Gewest of Wallonië moet er een controle van het bedrijfsbeheer en/of beroepskennis gebeuren
Is een ondernemingsnummer hetzelfde als een BTW-nummer?
De termen btw-nummer en ondernemingsnummer worden vaak door elkaar gebruikt. Dit is logisch omdat het eigenlijk hetzelfde nummer is. Maar je kan alleen maar van een btw-nummer spreken als je ondernemingsnummer ook geactiveerd werd als btw-nummer bij de btw-administratie. Het btw-nummer bestaat uit je ondernemingsnummer, met “BTW BE” ervoor. Bijvoorbeeld: BTW BE 0123 456 789. Op eenvoudig verzoek brengt het het ondernemingsloket van avixi (Eunomia) dit voor jou in orde bij de inschrijving van je ondernemingsnummer in de KBO (Kruispuntbank voor ondernemingen).
Dus ja, een ondernemingsnummer is hetzelfde als een BTW-nummer. Een vestigingsnummer is daarentegen niet hetzelfde als een ondernemingsnummer of BTW-nummer. Het vestigingsnummers is het unieke nummer van één van de exploitatiezetels van de onderneming. Dus een onderneming heeft één ondernemingsnummer of BTW-nummer, maar kan meerdere vestigingsnummers hebben.
Ben ik als starter BTW-plichtig?
Er zijn verschillende btw-stelsels, afhankelijk van je situatie en waarvoor je opteert: de gewone regeling, maandelijkse aangiftes, het vrijstellingsregime, het forfaitair stelsel, enz. Sommige beroepen hebben geen btw-hoedanigheid nodig of zijn gemengd btw-plichtig. Heb je geen idee welk btw-stelsel op jou van toepassing is? Avixi bekijkt dit graag samen met jou.
Bijna alle beroepen die betrekking hebben op handelsactiviteiten, met inbegrip van de meeste vrije beroepen, zijn btw-plichtig en moeten dus verplicht een btw-nummer aanvragen. Dit geldt zowel voor zelfstandigen in hoofdberoep als zelfstandigen in bijberoep.
Sommige vrije beroepen en beroepen met een sociaal karakter zijn vrijgesteld van btw-plicht. Als je onderneming alleen die activiteiten uitoefent, moet je geen btw-nummer aanvragen.
De meest voorkomende vrijstellingen van btw-plicht zijn:
- Medische activiteiten zonder esthetisch karakter die uitgevoerd worden door artsen, tandartsen of kinesitherapeuten
- Activiteiten van vroedvrouwen, verpleeg- en zorgkundigen
- Activiteiten van erkende en gereglementeerde paramedische beroepen (bijv. diëtisten, logopedisten, podologen, …)
- Bepaalde socio-culturele activiteiten
- Ziekenhuisverpleging en medische verzorging
- Vervoer van zieken of gewonden met speciaal daarvoor uitgeruste vervoermiddelen
- Bejaardenzorg
- Jeugdzorg
- Gehandicaptenzorg
- Ziekenfondsactiviteiten
- Onderwijsactiviteiten
- Verhuur van boeken, tijdschriften en andere voorwerpen van culturele aard (bibliotheken)
- Organisatie van tentoonstellingen, concerten en toneel-, ballet- en filmvoorstellingen
- …
- Verkoop, verpachting en verhuur van onroerende goederen
- Verzekeringsactiviteiten
- Financiële activiteiten (bv. verlening van kredieten)
Het volledige overzicht van vrijgestelde activiteiten (volgens artikel 44 van het Btw-wetboek) en de eventuele voorwaarden vind je op Fisconet.
Kleine ondernemingen
Als je in theorie wel btw-plichtig bent, maar een omzet hebt beneden 25.000 euro, dan word je beschouwd als kleine onderneming en kan je kiezen voor een vrijstelling van btw. Je moet dan geen btw aanrekenen, maar je kan zelf ook geen btw aftrekken. Je btw-nummer moet je als kleine onderneming in elk geval wel activeren.
Opgelet: 25.000 euro is het maximum bedrag aan zelfstandige inkomsten voor de vrijstelling voor een volledig jaar. Dit bedrag wijzigt dus als je geen volledig jaar aangesloten bent. Je moet dit bedrag dan vermenigvuldigen met het aantal dagen dat je zelfstandig zal zijn in dat jaar en delen door het aantal dagen in een jaar.
Uiteraard kan je een btw-controle krijgen om te zien of je wel degelijk onder deze drempel valt. Bovendien moet je op je facturen vermelden ‘kleine onderneming onderworpen aan de vrijstellingsregeling van belasting: btw niet toepasselijk’. Je moet ook jaarlijks een lijst bijhouden van alle klanten waar een factuur voor wordt gemaakt hoger dan 250 euro (excl. btw).
Hoe moet ik als starter een BTW nummer aanvragen?
Om een btw-nummer aan te vragen heb je een ondernemingsnummer nodig. Je btw-nummer is immers gebaseerd op je ondernemingsnummer. Om een ondernemingsnummer te krijgen, moet je je inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Je kan niet zelf aankloppen bij de KBO. Dit gebeurt namelijk via de ondernemingsloketten, zoals Eunomia, het ondernemingsloket van avixi. Na je inschrijving bij de KBO kan je btw-hoedanigheid geactiveerd worden.
Deze informatie wordt jou aangeboden door Avixi – https://avixi.be/