Zelfstandigen en werknemers zijn onderworpen aan een sociaal statuut. Het doel van een sociaal statuut is om ervoor te zorgen dat je steeds van een sociale bescherming geniet, in ruil voor de sociale bijdragen die je betaalt. Een sociaal statuut brengt dus zowel verplichtingen met zich mee, zoals de betaling van sociale bijdragen, als rechten zoals het recht op pensioen of een ziekte-uitkering.
Werknemers hebben een ander sociaal statuut dan zelfstandigen. Ben je werknemer, dan regelt je werkgever je sociale zekerheid door inhoudingen op je loon. Als zelfstandige moet je dit allemaal zelf regelen. Daarom moet je je verplicht aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Deze aansluiting moet je regelen voor je start met je zelfstandige activiteiten. Het sociaal verzekeringsfonds berekent dan hoeveel sociale bijdragen je verschuldigd bent en zal je elk kwartaal uitnodigen om je bijdragen te betalen. Door het betalen van deze bijdragen ben je in orde met je sociaal statuut als zelfstandige.
Zelfstandigen in hoofdberoep en meewerkende partners betalen een hogere sociale bijdrage en openen meer sociale rechten. Zij bouwen onder andere hun recht op wettelijk pensioen op, openen het recht op een verzekering voor medische zorgen en arbeidsongeschiktheid en een overbruggingsrecht. Voor andere zelfstandigen zoals zelfstandigen in bijberoep, leveren de betaalde sociale bijdragen in principe niets op. Het zijn eerder solidariteitsbijdragen. Zij betalen ook minder (of geen) sociale bijdragen en vallen voor hun sociaal statuut terug op hun job als werknemer of ambtenaar.
Of je zelfstandige in hoofdberoep of in bijberoep bent, hangt af van je specifieke situatie. Je kan alleen zelfstandige zijn in bijberoep als je daarnaast minstens halftijds een andere niet zelfstandige activiteit uitoefent als werknemer of ambtenaar.
In ruil voor de sociale bijdragen die je betaalt aan het sociaal verzekeringsfonds kan je als
zelfstandige rekenen op:
- moederschapshulp (gratis dienstencheques)
- moederschapsrust
- geboorteverlof (vaderschapsverlof)
- ziekte-en invaliditeitsverzekering
- overbruggingsrecht
- mantelzorg
- pensioen
Deze informatie wordt jou aangeboden door Avixi – https://avixi.be/