Een bedrijfswagen is voordelig als je voldoende verplaatsingen doet voor je werk. Zo zijn de kosten van de auto voornamelijk voor je vennootschap. Rij je enkel privé met de wagen? Dan is het misschien interessanter om hem privé te kopen. Maar in de meeste gevallen is een bedrijfswagen voordeliger.
Hoe wordt mijn bedrijfswagen belast als starter?
Het feit dat je starter bent, heeft geen invloed op de belasting van je bedrijfswagen. Wat vooral telt is de catalogusprijs, het type brandstof en de CO2-emissies van de wagen. Er zijn andere regels voor bestelwagens (lichte vracht). Als je de wagen ook privé gebruikt wordt een Voordeel Alle Aard (VAA) berekend en toegevoegd aan je persoonlijke belastingsaangifte.
Hoe kan ik als starter een bedrijfswagen afschrijven?
Als je een wagen aankoopt, met of zonder financiering, komt deze wagen op je balans te staan en wordt deze meestal op 4 of 5 jaar afgeschreven.
Hoe moet ik de leasing van mijn bedrijfswagen inboeken als starter?
Hier is dus het verschil tussen financiële leasing en operationele leasing belangrijk.
Bij financiële leasing ben je eigenaar van de wagen. De wagen staat op je balans en je gaat het afschrijven. Bij financiële leasing is het doel om de wagen uiteindelijk te verwerven. Een aankoopoptie zal dan ook altijd in de overeenkomst opgenomen worden. De facturen vermelden steeds kapitaal en interest.
Bij operationele leasing ben je eigenlijk huurder van de wagen. Het gebruik van de wagen staat centraal. Die staat dus niet op je balans. De facturen zullen geen kapitaal of interest vermelden.
Deze informatie wordt jou aangeboden door Valckenier – https://valckenier.be