De kost van een bedrijfswagen hangt af van verschillende factoren, zoals de kost van de wagen, de bijkomende taksen, de verzekering, het onderhoud en de reparaties, brandstofkosten en/of elektriciteitskosten. Je kan de wagen kopen met of zonder financiering (financiële leasing of renting) of leasen (operationele leasing). Afhankelijk van het gekozen financieringssysteem zal je deze kosten apart betalen of zullen ze inbegrepen zijn in een maandelijkse kost.
Afhankelijk van de prijs van de wagen, het brandstoftype en de CO2 emissies, zullen bepaalde kosten van de wagen voor een deel aftrekbaar zijn. De fiscaliteit op wagens en brandstofkosten is aan het evolueren. Het is belangrijk om bij je merkdealer of je boekhouder/fiscalist goed te informeren hoe de situatie in de huidige markt is, maar ook hoe deze zal evolueren in de komende maanden/jaren.
Kan ik als starter beter een bedrijfswagen kopen of leasen?
Beide zijn mogelijk, maar liquiditeiten behouden is voor een starter belangrijk. Daarom is leasing een goede formule voor een starter. Voordelen van leasen voor startende zelfstandigen:
- Je hoeft geen investering te doen om toch met een nieuwe auto te rijden
- De auto hoef je niet op te nemen in je balans
- Je betaalt per maand een vast all-in leasebedrag. Het onderhoud, de banden en de reparatie is inclusief
- Je behoudt voldoende liquiditeit
- Je profiteert van fiscale voordelen
Kan ik een auto kopen op afbetaling als starter?
Dat kan, maar hoeveel geld je maximaal kunt lenen hangt niet alleen af van het inkomen, maar ook van je maandelijkse lasten en verdere verplichtingen. Het is niet verstandig om voor het maximale bedrag dat je zou kunnen lenen een financiering af te sluiten. Zorg dat je wat financiële ruimte overhoudt voor eventuele tegenvallers of investeringen.
Hoe werkt het om als starter zakelijk een auto te leasen?
Leasen is een breed concept. Er is een onderscheid tussen financiële leasing en operationele leasing. Beide kan je bij een merkdealer afsluiten. De financiële leasing kan je ook bij je bank afsluiten en de operationele leasing bij een leasingmaatschappij. De grootste verschillen tussen de twee leasingformules zijn:
- Dat je eigenaar bent van het voertuig bij een financiële leasing en huurder bij een operationele leasing.
- Dat je zelf een voertuig moet kopen, verzekeren en laten onderhouden voor een financiële leasing (bij de leasing maatschappij is het een totaalpakket met voertuig + onderhoud, verzekering, taksen, etc.) en dat de wagen op uw balans staat in een financiële leasing (het wordt dus afgeschreven) en als kost bij een operationele leasing.
Is het voordelig om als starter een auto te leasen?
Als starter heb je vaak niet veel liquideiten of heb jij de liquideiten nodig voor meerdere investeringen. In dat geval is leasen (financieel of operationeel) een goede oplossing omdat je voor een vaste kost per maand over een voertuig kan beschikken. Er zijn ook verschillende fiscale voordelen, afhankelijk van de formule die je kiest (BTW-teruggave, renteaftrek, zakelijk afschrijven, etc.).
Waar kan ik als starter een auto leasen?
Voor zowel financiële leasing als operationele leasing kan je bij een merkdealer terecht. Voor een financiële leasing kan je terecht bij je bank voor de financiering zelf, maar ga je wel een auto moeten kopen bij een merkdealer (of occasiedealer) en moet je de auto zelf laten verzekeren. Voor een operationele leasing kan je alles rechtstreeks bij een leasingmaatschappij doen (Arval, ALD Automotive, Leaseplan, etc.) of via een merkdealer die het administratieve werk voor jou kan doen met de leasingmaatschappij van het automerk.
Wat zijn de totale kosten van het leasen van een wagen als starter?
Als je een financiële leasing aanschaft, moet je rekening houden met de maandelijkse aflossing, maar ook het onderhoud, de reparaties, de banden, de verzekering, de taksen. Je kan ook een totaalpakket bij de merkdealer nemen met een onderhoudscontract, een set winterbanden, de verzekering en het totaalbedrag financieren. Dan is je maandaflossing een totaalkost (buiten brandstof of elektriciteit).
Als je een operationele leasing neemt, betaal je een vaste prijs per maand met alles inbegrepen (behalve brandstof en elektriciteit). Je moet wel rekening houden met het aantal kilometers die afgesproken zijn, want extra kilometers hebben uiteraard een kost. De staat van de wagen aan het einde van het contract moet ook goed zijn om geen onverwachte herstellingskosten te moeten betalen.
Deze informatie wordt jou aangeboden door Valckenier – https://valckenier.be