Je kan eender welk voertuig kiezen dat binnen je budget past, lees: voor het budget dat het leasingbedrijf goedkeurt of dat je zelf meteen kan betalen. Het is in het voordeel van de starter om de fiscale aftrekbaarheid en de TCO (Total Cost of Ownership) te weten alvorens een voertuig aan te kopen. De TCO houdt niet alleen de leaseprijs in maar ook de brandstof- of elektriciteitskosten, de belasting, etc.
Voor de aankoop van een bedrijfswagen kan je als starter terecht bij erkende merkgarages, de tweedehandsmarkt, veilingsites, e.d. Kortom, overal waar er wagens worden aangeboden kan je ook als starter een bedrijfswagen aanschaffen. Voor advies over fiscaliteit of het bekijken welke wagen best bij je past, heeft een merkdealer zeker een toegevoerde waarde.
Wie mag er met mijn bedrijfswagen rijden?
Dit hangt van je verzekeringscontract af en of de wagen privé gebruikt mag worden. Als je partner bijvoorbeeld niet in je vennootschap werkt en de wagen wordt niet privé gebruikt (geen voordeel alle aard), is je partner waarschijnlijk niet verzekerd. Als je medewerkers hebt in je zaak moet het verzekeringscontract er rekening mee houden dat zij met de wagen(s) mogen rijden.
Welke bedrijfswagen is interessant voor mij als starter?
Hiervoor moet je eerst weten welke wagen best past bij je activiteit. Er is een groot verschil tussen een loodgieter die waarschijnlijk een bestelwagen nodig zal hebben en een huisarts die zich met een comfortabele personenwagen wil verplaatsen. Op basis van je activiteit en je businessplan, kan je je informeren over welke type wagen het beste bij jou en je activiteit past. Uiteraard moet je ook voorzichtig zijn en geen bedrijfswagen kiezen die mogelijks te hoge kosten met zich meebrengt. Een mooie auto hebben is gunstig voor je statuut, maar mag de financiële gezondheid van je vennootschap niet in gevaar brengen.
Waarom zou ik als starter kiezen voor een elektrische bedrijfswagen?
Kiezen voor een elektrische wagen is vooral een fiscale beslissing omdat deze wagens geen CO2-uitstoot hebben en dus genieten van een aftrekbaarheid van 100%, wat niet het geval is bij wagens met thermische motoren. Je Voordeel Alle Aard (VAA) die een impact heeft op je privé belasting zal ook meestal lager zijn. Maar de beslissing moet nooit alleen fiscaal zijn. Minder belastingen betalen is voordelig, maar als de totale kost van een elektrische wagen hoger is dan een thermische wagen, heeft het weinig nut. Bekijk eerst welk voertuig je echt nodig hebt en vergelijk dan de TCO (Total Cost of Ownership) van de verschillende type aandrijvingen. De prijs van de wagen, het aantal kilometers per jaar, het type brandstof, de verzekeringskost, de onderhoudskosten, etc. spelen allemaal een rol. Een merkdealer kan je hierin begeleiden.
Deze informatie wordt jou aangeboden door Valckenier – https://valckenier.be