Ok… eerst even wat context: als ondernemer startte ik intussen al enkele bedrijven en hielp ik meerdere bedrijven, groot en klein, in hun groeitraject, soms als consultant, soms als lid van hun raad van advies of bestuur, soms gewoon vrijblijvend als vriendendienst. En meerdere van die trajecten waren succesvol, maar sommige ook weer helemaal niet.
En soms liep het ook eens gewoon helemaal mis! Maar die verhalen hoor je minder, want in België is falen ‘not done’ in tegenstelling tot de States. Falen als ondernemer in België wordt, kort door de bocht, nog altijd aanzien als een persoonlijk mislukken. Toch had Thomas Edison eigenlijk gelijk, toch in 99% van de gevallen:
“Many of life’s failures are people who did not realize how close they were to success when they gave up.”
Omdat ik het zelf van zeer dichtbij heb meegemaakt en er rotsvast van overtuigd ben dat toekomstige ondernemers kunnen leren uit ervaringen van andere ondernemers, lijst ik in dit artikel op wat je kan doen wanneer het helemaal misloopt in het ondernemerschap. Hopelijk kan dit toekomstige ondernemers helpen net de laatste horde te nemen. Want om er nog een quote in te smijten: when the going gets tough, the tough gets going!
Sprankeltje hoop
Een grote CEO en persoonlijke vriend gaf mij ooit het advies: zolang je nog een klein lichtpuntje ziet aan het einde van de tunnel, hoe zwak ook, is er een reden om door te gaan. Een doorbraak of herstel zit soms verscholen in een klein hoekje, gemaskeerd door allerhande beslommeringen of een bedwelmde visie. Ga op zoek naar dat lichtpuntje, maak het concreet en trek jou daar aan op.
Cash, cash, cash…
Uiteraard focus je als ondernemer op jouw topline en wil je die zien groeien, mits daar een mooie marge of bottom line mee wordt gegenereerd. But when the shit hits the fan en het dus grondig misloopt zal jouw cashflow en het beschermen van jouw cashpositie dé belangrijkste focus zijn. Zolang de onderneming cash genereert of reserves heeft zullen er altijd opties zijn om elk probleem op te lossen.
Protect the kingdom
De kans dat je zelfstandig op eigen houtje uit de ‘shit’ geraakt wanneer het misloopt met jouw onderneming is eerder klein. Probeer het dan ook niet, je zal snel meer problemen veroorzaken dan oplossen. Als het misloopt is de kans ook groot dat jouw ondernemersgeest bedwelmd wordt door stress, slaaptekort en een ongezonde levensstijl. En dan mis je dingen, of neem je te impulsief beslissingen, of neem je gewoon geen beslissingen meer. In deze fase is het belangrijk dat je jou blijft omringen met ridders die het kasteel (kunnen) beschermen. Denk aan de leveranciers die écht business critical zijn, maar zeker ook jouw boekhouder en advocaat. Wees zeer transparant naar hen toe, beter eens te veel overleggen dan te weinig en verzeker jouzelf dat zij blijven vechten voor jouw onderneming.
Kill your darlings
Als het misloopt focus dan enkel en alleen op wat tot oplossingen kan komen. Alles wat niet bijdraagt tot het redden van jouw onderneming speelt geen rol meer, zelfs als dit betekent dat je afscheid moet nemen van medewerkers, volledige business units, assets (wagen, gebouw, software, etc.). Er kunnen altijd nog kosten uit een onderneming worden gehaald, maar daarvoor zal je eventjes doortastend moeten zijn.
Praat erover
Het is tegen onze Vlaamse natuur, maar ga jezelf niet verstoppen! Praat over de situatie met mensen, jouw netwerk. Je zal versteld staan van de hulp die plotseling uit onverwachte hoek kan komen.
Wees pro-actief
Wanneer het slecht gaat met jouw onderneming zullen jouw klanten dit vroeg of laat, op één of andere manier wel te weten komen. Het kan helpen wanneer je jouw klanten pro-actief op de hoogte brengt van de situatie en vooral wat je actieplan is om de problemen op te lossen. En ja: er zullen klanten zijn die het hazenpad kiezen, maar er zullen ook klanten zijn die zullen proberen helpen.
Focus op jezelf
Wanneer het écht penibel wordt mag je enkel en alleen aan jezelf (jouw privé) denken. Jouw medewerkers, leveranciers, klanten zullen achteraf het gelach niet komen betalen, hoe betrokken ze ook blijken. Het zal uiteindelijk jij zijn die op de puinhoop blijft zitten terwijl alle anderen gewoon verder gaan met hun leven.
Hopelijk kom je als ondernemer nooit in deze situatie, maar indien wel: er is altijd een uitweg!
Alexander Schmitt is ondernemer, management consultant en auteur op Startbuddy. Naast zijn voltijdse rol als Digital Director bij Van Marcke ondersteunt hij startups & KMO in hun raden van advies. Bekijk hier zijn Linkedin profiel.