Op kantoor staan rugklachten en nekklachten hoog in het lijstje met werkgerelateerde medische problemen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat rugklachten maar liefst 88% van alle beroepsgerelateerde lichamelijke ongemakken uitmaken. Negen op de tien beroepsziekten zijn op de een of andere manier gerelateerd aan spier- en skeletaandoeningen, met vooral een focus op de rug, nek, schouders en polsen. Bij zittende beroepen waarbij veel tijd achter een computerscherm doorgebracht wordt, zijn voornamelijk een verkeerde zithouding of slecht kantoormeubilair de grote boosdoeners.
Het woord ergonomie is afgeleid van twee Griekse woorden, ‘ergon’ (werk) en ‘nomos’ (wetten). Het zou dus de ideale wettelijke werkomgeving moeten zijn. Onze Belgische wetgeving voorziet ook effectief in ergonomietoepassingen op de werkvloer. Volgens de Welzijnswet van 1996 dienen werkgevers maatregelen te nemen ter bevordering van het welzijn van de werknemers. Ze moeten daarvoor een risicoanalyse maken en preventiemaatregelen nemen. Voor werkgevers loont dat op lange termijn doordat hun werknemers minder vaak te maak krijgen met lichamelijke klachten en dus minder snel ziekteverlof moeten opnemen.
Kies voor degelijk ergonomisch materiaal
De twee belangrijkste elementen voor een goede zithouding zijn een aangepaste bureaustoel en een in hoogte verstelbaar werkblad. De hoek tussen jouw bovenlichaam en bovenbenen moet groter zijn dan 90 graden. Jouw heupen moeten dus hoger komen dan jouw knieën. Bij ergonomische bureaustoelen bewegen de rugleuning en het zitvlak dikwijls met je mee en kan je de weerstand van de rugleuning afstemmen op jouw lichaamsgewicht zodat je mooi rechtop zit. Kies bij voorkeur een rugleuning met onderaan de rug een bolle kromming die past in de holte van jouw lage rug en een verstelbare zitdiepte. De zitting moet ook voldoende dik zijn om de zitdruk laag te houden. Als jouw ergonomische bureau niet op de juiste hoogte in te stellen is, kan je kiezen om een ergonomische voetensteun te gebruiken.
Leg jouw toetsenbord aan de rand van het bureau.
Dit is de makkelijkste manier om polsklachten te voorkomen. Je zit rechtop met ontspannen schouders. Om te zorgen dat jouw toetsenbord daar blijft liggen, kan je een polssteun gebruiken.
Zet het beeldscherm recht voor je.
De plaats van je beeldscherm heeft een grote invloed op je nekspieren. Zowel de hoogte als de positionering dragen bij tot een ergonomische werkplek. Zorg dat de bovenkant van het scherm op dezelfde hoogte staat als je ogen en op armlengte. Grotere mensen kunnen hun beeldscherm op een verhoogje zetten.
Kies een comfortabele computermuis
De standaard computermuis is meestal een horizontale muis. Daarbij draai je jouw duim naar binnen toe en jouw elleboog naar buiten, waardoor de hele arm onnodig gespannen is. Bij gebruik van een ergonomische of verticale muis is de arm veel meer ontspannen.
Zorg voor beweging
Probeer zoveel mogelijk te bewegen tijdens de werkdag. Sta daarvoor op regelmatige tijdstippen recht, bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan of de koffiemachine, printer of zelfs de prullenbak. Een andere mogelijkheid is een standing desk, bureaufiets of een balance board.
Deze informatie wordt jou aangeboden door Brand New Office – https://www.brandnewoffice.be/