10 tips om te starten met marketing als start-up

Authority
Authority Expert

Marketing voor een KMO verschilt vandaag eigenlijk niet zo heel veel meer van marketing voor een grotere organisatie. Ooit was het anders!

Grofweg 10 jaar geleden zag het marketinglandschap er veel eenvoudiger uit: digitale platformen bestonden toen al, maar hun belang en impact waren zeker nog niet in die mate zoals ze vandaag zijn. Het waren vooral de grotere, internationale merken en organisaties die als early adaptors de mogelijkheden van deze platformen verkenden en inschakelden in hun marketingmix. De advertentietools van Google, Facebook en Linkedin van toen kan u niet vergelijken met de KISS-omgeving waarin u vandaag uw eigen advertenties kan beheren. Ook de kostprijs van menig marketingtool zoals Mailchimp, Hubspot en Zendesk lag indertijd veel hoger en dus moeilijker voor een kleinere KMO.

Vandaag ziet de wereld er anders uit: zowel offline als digitale media zijn ook voor KMO toegankelijk geworden en de prijszetting werd sterk gedemocratiseerd of toch variabel gemaakt en zo toegankelijk voor een KMO.

Maar toch stellen we vandaag vast dat veel zaakvoerders van KMO’s het moeilijk hebben te bepalen welke plaats ‘marketing’ in hun bedrijfsproces moet innemen, hoeveel middelen daaraan moeten worden gespendeerd en vooral wat de concrete verwachtingen kunnen zijn en de impact op het bedrijfsresultaat.

Om u in dit vraagstuk te helpen zetten we u even op weg met enkele concrete vragen of stellingen waarvan de antwoorden u automatisch zullen leiden tot het ontwarren van uw marketingknoop.

  1. Geen strategie = geen marketing! De grootste fout die we KMO zien maken is het aanvatten van de marketingactiviteiten zonder een heldere bedrijfsstrategie. Marketing is een ondergeschikt gegeven aan een strategie en dient in functie van deze strategie en de daarin bepaalde doelstellingen te worden ontwikkeld
  2. Marketing is niet gelijk aan communicatie! Communicatie is een onderdeel van de KMO marketingstrategie, u weet wel: de P van promotie. Een KMO marketingstrategie bevat ook richtlijnen om de andere P’s te ontwikkelen (plaats, product en prijs).
  3. Geen data is geen marketing! Vandaag meer dan ooit wordt een goede marketingstrategie onderbouwd vanuit analyse en data. Een KMO heeft vandaag geen excuus meer om zonder die data aan de slag te gaan. Er zijn immers genoeg toegankelijke tools en informatiebronnen om te gebruiken in deze oefening.
  4. Externe kennis is onontbeerlijk! Ja, u zal als KMO niet anders kunnen dan externe kennis en ervaring in te schakelen. Bedenk wel goed welke kennis u wanneer nodig heeft. Een social media freelancer zal in de fase van de ontwikkelen van de marketingstrategie minder relevant zijn dan een freelance marketing manager.
  5. Kill your darlings! Durf vooral al uw heilige huisjes af te breken en stel uw eigen inzichten vooreerst zeer kritisch in vraag. Elke ondernemer heeft oogkleppen, ook u!
  1. Steal with pride: onderzoek de concurrenten waar u naar opkijkt en neem vooral hun invulling van de 4P’s onder de loupe. U zal versteld staan wat u kan leren en overnemen.
  2. Denk vanuit de klant! Of het nu een B2B of B2C doelgroep betreft, vertrek steeds vanuit de klant. Wat willen ze, waar zitten ze, wat vinden ze belangrijk, welke taal spreken ze, welke feedback krijg ik, welke tools gebruiken ze, etc.
  3. Technology is king! Vroeg of laat zal u in uw KMO marketingstrategie worden geconfronteerd met de noodzaak aan performante technologie. En deze technologie zal prijzig zijn. Zorg ervoor dat u voldoende vergelijkt, onderhandelt en kennis opbouwt in dit aspect. U zou niet de eerste KMO zijn die opgescheept zit met een dure licentie van een tool waar u eigenlijk weinig mee bent… achteraf gezien.
  4. Iteratie en trial/error… het perfecte plan bestaat niet. Ook een perfecte implementatie van een marketingplan bestaat niet. Geef u zelf de ruimte om (gecontroleerd) te experimenteren, te falen en vooral te leren uit de fouten. Maar zorg wel voor constante en consistente iteratieloops van uw marketingplan.
  5. Last but not least: als uw marketingaanpak geen aantoonbare groei genereert zit ze fout en moet het huiswerk opnieuw gebeuren.

Een specifieke vraag over dit thema?

Heb je een specifieke vraag over dit thema of wil je gewoon meer informatie? Stel vrijblijvend uw vraag aan de experten van Authority en ontvang binnen de 24h een eerste advies.
Stel hier uw vraag aan deze expert ... of raadpleeg onze community



Authority is een performance marketing bureau gespecialiseerd in rendabele groeicreatie voor KMO en start-ups.
www.authority.biz
info@authority.biz
Deel dit artikel met jouw netwerk

Was dit artikel nuttig?



Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.