Hoe kan ik als starter een eenmanszaak oprichten?

iStart
iStart Expert

Om te starten met een eenmanszaak hoef je niet naar een notaris.

Een eenmanszaak kan je met één persoon starten zonder veel kosten bij de opstart of stopzetting.

Je kan starten in hoofd- of bijberoep. De oprichtingsformaliteiten zijn gelijk in beide gevallen.

Je start met de aanvraag van je ondernemingsnummer bij de KBO via een erkend ondernemingsloket (hiervoor heb je een bankrekeningnummer nodig).

Vervolgens kijk je na of je al dan niet btw-plichtig bent of niet. Indien dit het geval is, vraag je je btw-nummer aan dat hetzelfde is als je ondernemingsnummer.

Tenslotte sluit je je aan bij een sociaal verzekeringsfonds. Hierdoor betaal je sociale bijdragen waardoor je sociale bescherming zal genieten.

Voor sommige activiteiten heb je een vergunning nodig. Je dient deze in voorkomend geval aan te vragen.

De tarieven in de personenbelasting zijn progressief. Een eenmanszaak is dus interessant wanneer je niet veel verdient uit de uitgeoefende activiteit. Wanneer je meer begint te verdienen kan het interessanter zijn om een BV op te richten.

Een specifieke vraag over dit thema?

Heb je een specifieke vraag over dit thema of wil je gewoon meer informatie? Stel vrijblijvend uw vraag aan de experten van iStart en ontvang binnen de 24h een eerste advies.
Stel hier uw vraag aan deze expert ... of raadpleeg onze communityiStart regelt al de formaliteiten die nodig zijn bij het starten van een onderneming. Dien je aanvraag in minder dan 5 minuten in via ons online dashboard.
www.istart.be
info@istart.be
Deel dit artikel met jouw netwerk

Was dit artikel nuttig?Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.