Wat is vennootschapsbelasting?

iStart
iStart Expert

Vennootschapsbelasting is een belasting op de winst van vennootschappen en niet op personen. Een zelfstandige zonder vennootschap zoals een eenmanszaak in hoofdberoep of een eenmanszaak in bijberoep zal dus geen vennootschapsbelasting betalen. Zij vallen onder het toepassingsgebied van de personenbelasting.

Daarnaast is het ook een belasting op winst en niet op omzet of verkopen. Naast de vennootschapsbelasting moeten btw-plichtige vennootschappen ook nog btw aanrekenen op de verkoop van goederen en diensten aan hun klanten. Dit kan je zien als een belasting op verkopen en niet op winst van de vennootschap.

Drie voorwaarden:

  • de vennootschap heeft rechtspersoonlijkheid: BV, CommV, VOF en NV
  • de fiscale woonplaats ligt in België: maatschappelijke zetel, de voornaamste inrichting of zetel van bestuur ligt in België. Als de statutaire zetel van een vennootschap in België ligt, is er een vermoeden dat de vennootschap ook haar fiscale woonplaats in België heeft.
  • de vennootschap heeft de mogelijkheid om winst te verdelen: rechtspersonen die een onderneming exploiteren of zich bezighouden met verrichtingen van winstgevende aard.

Je betaalt vennootschapsbelasting op de totale winst die je behaalt met je vennootschap. Dit omvat ook de dividenden die een vennootschap uitkeert aan haar aandeelhouders.

Standaardtarief vennootschapsbelasting is 25%. KMO’s hebben onder bepaalde voorwaarden ook recht op het verlaagde tarief van 20%.

Een specifieke vraag over dit thema?

Heb je een specifieke vraag over dit thema of wil je gewoon meer informatie? Stel vrijblijvend uw vraag aan de experten van iStart en ontvang binnen de 24h een eerste advies.
Stel hier uw vraag aan deze expert ... of raadpleeg onze communityiStart regelt al de formaliteiten die nodig zijn bij het starten van een onderneming. Dien je aanvraag in minder dan 5 minuten in via ons online dashboard.
www.istart.be
info@istart.be
Deel dit artikel met jouw netwerk

Was dit artikel nuttig?Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.