Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om te kunnen starten als zelfstandige?

iStart
iStart Expert

Om te starten als zelfstandige moet je minstens 18 jaar zijn. Je kan dus niet minderjarig zijn. Wil je meteen starten in het jaar dat je 18 wordt? Dan moet je nog altijd wachten tot het kwartaal van je 18e verjaardag.

Je moet burgerrechten bezitten.

Je moet bekwaam zijn (niet wettelijk of gerechtelijk onbekwaam verklaard zijn en niet onder bewindvoering staan).

Je moet EU-onderdaan zijn of onderdaan van Noorwegen, IJsland of Liechtenstein. Indien je een andere nationaliteit bezit, moet je in het bezit zijn van een beroepskaart.

Voor sommige beroepen dien je de bijhorende vergunningen aan te vragen voor een correcte uitoefening van het beroep.

Je moet kunnen aantonen dat je voldoende kennis hebt van bedrijfsbeheer. In Vlaanderen moet je dit niet meer doen maar in het Brussels of Waals Gewest wel. Uitzondering hierop is dat personen die een vrij of intellectueel beroep uitoefenen de kennis van het bedrijfsbeheer niet moeten aantonen.

Je voert nog geen onverenigbaar beroep uit aangezien niet alle beroepen combineerbaar zijn met het beroep van zelfstandige. Denk maar aan advocaten, notarissen, politiemensen, gerechtelijke beroepen enzovoort.

Wanneer je aan al deze voorwaarden voldoet en de nodige documenten kan voorleggen, kan je overgaan tot het kiezen van een ondernemingsvorm.

Een specifieke vraag over dit thema?

Heb je een specifieke vraag over dit thema of wil je gewoon meer informatie? Stel vrijblijvend uw vraag aan de experten van iStart en ontvang binnen de 24h een eerste advies.
Stel hier uw vraag aan deze expert ... of raadpleeg onze communityiStart regelt al de formaliteiten die nodig zijn bij het starten van een onderneming. Dien je aanvraag in minder dan 5 minuten in via ons online dashboard.
www.istart.be
info@istart.be
Deel dit artikel met jouw netwerk

Was dit artikel nuttig?Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.