Heb ik recht op ouderschapsverlof als startende zelfstandige?

Avixi
Avixi Expert

Een vrouwelijke zelfstandige heeft recht op 12 weken moederschapsrust, aangevuld met een uitkering. Minimum drie weken neem je verplicht op: één week voor de vermoedelijke bevallingsdatum en twee erna. Je kan ook kiezen voor deeltijdse moederschapsrust. In dat geval doe je het in het totaal achttien weken rustiger aan, terwijl je halftijds werkt.

Daarnaast heb je recht op een facultatieve bevallingsrust van maximum negen weken, waarvan je twee weken mag inplannen voor je verplichte voorbevallingsrust. Je facultatieve nabevallingsrust neem je per zeven kalenderdagen op in de 36 weken die op de verplichte bevallingsrust volgen.

De zelfstandige, zelfstandig helper of meewerkende echtgenoot die vader of mee-ouder wordt heeft sinds 1 mei 2019 recht op de vaderschaps- of geboorteuitkering bij onderbreking van de activiteiten binnen de 4 maanden na de geboorte.

  • maximaal vijftien volledige dagen (of maximaal dertig halve dagen) voor de geboortes die plaatsvinden vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022. Tijdens het geboorteverlof krijg je een dagvergoeding. Je kan dit vaderschapsverlof ook in halve dagen opnemen. Dan is je de vergoeding de helft.
  • maximaal twintig volledige dagen (of maximaal veertig halve dagen) voor de geboortes die plaatsvinden vanaf 1 januari 2023.

Kan of wil je de vijftien volledige dagen (of 30 halve dagen) niet opnemen? Dan kan je maximaal acht dagen geboorteverlof opnemen en naast de dagvergoeding de éénmalige premie van 135 euro voor geboortehulp aanvragen.

Een specifieke vraag over dit thema?

Heb je een specifieke vraag over dit thema of wil je gewoon meer informatie? Stel vrijblijvend uw vraag aan de experten van Avixi en ontvang binnen de 24h een eerste advies.
Stel hier uw vraag aan deze expert ... of raadpleeg onze communityAls sociaal verzekeringsfond werkt Avixi doorgedreven digitaal maar met een menselijk gezicht en in een begrijpelijke taal. Onze klanten kunnen zich dus focussen op wat voor hen belangrijk is: de opstart en de uitbouw van hun zaak.
www.avixi.be
info@avixi.be
Deel dit artikel met jouw netwerk

Was dit artikel nuttig?Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.