Wat is een ondernemingsnummer?

Avixi
Avixi Expert

Je bent verplicht om je onderneming in te schrijven in de KBO (Kruispuntbank van ondernemingen). Je onderneming krijgt dan een ondernemingsnummer. Dit is een uniek nummer dat bestaat uit tien cijfers waarmee je je identificeert bij de overheid, klanten, enz… Voor elke vestiging waar je activiteiten hebt, ontvang je ook een vestigingseenheidsnummer. Dus elke onderneming heeft minstens 1 vestigingseenheid maar het kunnen er ook meer zijn. Je moet je ondernemingsnummer vermelden op alle documenten die van je onderneming uitgaan zoals facturen, akten, brieven,…

Alle handelaars, ambachtslui, landbouwers, vrije beroepers en niet-commerciële zelfstandigen (bv. onthaalouders) die een eigen bedrijf oprichten, hebben een ondernemingsnummer nodig (eenmanszaken en vennootschappen).

Er zijn echter volgende uitzonderingen:

  • Helpers en meewerkende partners hebben geen ondernemingsnummer nodig. Het is de hoofdzelfstandige bij wie ze helpen die zo’n nummer nodig heeft. De helpers en meewerkende partners moeten zich enkel aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.
  • Zaakvoerders, bestuurders en werkende vennoten in een vennootschap: zij hebben geen eigen ondernemingsnummer nodig, maar moeten wel aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Het is de vennootschap zelf die het ondernemingsnummer moet aanvragen.

Een specifieke vraag over dit thema?

Heb je een specifieke vraag over dit thema of wil je gewoon meer informatie? Stel vrijblijvend uw vraag aan de experten van Avixi en ontvang binnen de 24h een eerste advies.
Stel hier uw vraag aan deze expert ... of raadpleeg onze communityAls sociaal verzekeringsfond werkt Avixi doorgedreven digitaal maar met een menselijk gezicht en in een begrijpelijke taal. Onze klanten kunnen zich dus focussen op wat voor hen belangrijk is: de opstart en de uitbouw van hun zaak.
www.avixi.be
info@avixi.be
Deel dit artikel met jouw netwerk

Was dit artikel nuttig?Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.