Wat is een aanvullend pensioen en is het verplicht om als starter op te bouwen?

Avixi
Avixi Expert

Je kan als starter een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen opbouwen. Dit is geen verplichting. Hoeveel je mag storten, hangt af van enkele parameters: jouw statuut en de sociale bijdragen die je betaalt. We zetten de verschillende mogelijkheden op een rijtje:

  • Het gewoon VAPZ focust op de opbouw van een aanvullend pensioen. Dit gebeurt door stortingen gedurende de hele looptijd van het contract. De premie bepaal je zelf. Je moet wel rekening houden met een minimum van 100 euro en een maximum van 8,17% van je netto beroepsinkomen van 3 jaar terug. Voor een starter is dit op basis van een wettelijk minimuminkomen.
  • Het sociaal VAPZ biedt dezelfde voordelen. Je kan een hogere premie betalen met een maximum van 9,40% van je netto beroepsinkomen van 3 jaar terug. Voor een starter is dit op basis van een wettelijk minimuminkomen. Tevens geniet je van een premievrijstelling bij ziekte, werkonbekwaamheid, zwangerschap of faillissement.

Eigenlijk kan je bij elke financiële instelling en verzekeringsmaatschappij terecht voor het onderschrijven van een contract. Toch biedt het beheer van je Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen via je sociaal verzekeringsfonds nog steeds de meeste voordelen en wordt je administratie aanzienlijk vereenvoudigd. Zowat alle gegevens om je jaarlijkse premie te kunnen berekenen zitten in oorsprong bij je sociaal verzekeringsfonds.

Een specifieke vraag over dit thema?

Heb je een specifieke vraag over dit thema of wil je gewoon meer informatie? Stel vrijblijvend uw vraag aan de experten van Avixi en ontvang binnen de 24h een eerste advies.
Stel hier uw vraag aan deze expert ... of raadpleeg onze communityAls sociaal verzekeringsfond werkt Avixi doorgedreven digitaal maar met een menselijk gezicht en in een begrijpelijke taal. Onze klanten kunnen zich dus focussen op wat voor hen belangrijk is: de opstart en de uitbouw van hun zaak.
www.avixi.be
info@avixi.be
Deel dit artikel met jouw netwerk

Was dit artikel nuttig?Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.