Is er een verminderd tarief of vrijstelling van de sociale bijdrage voor starters en hoe kan ik hier gebruik van maken?

Avixi
Avixi Expert

Verminderd tarief

Primostarters krijgen een eenmalige korting van 100 euro op de sociale bijdragen van hun eerste kwartaal van activiteit. De korting wordt meteen verrekend met de voorlopige bijdrage die verschuldigd is voor het eerste kwartaal.

Een primostarter is een startende zelfstandige in hoofdberoep die aan bepaalde voorwaarden voldoet en daardoor in aanmerking komt voor een lagere sociale bijdrage voor de eerste vier kwartalen van aansluiting.

Je bent een primostarter wanneer aan je de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je bent zelfstandige in hoofdberoep
  • Je was tijdens de twintig kwartalen voor aanvang of herneming van je zelfstandige activiteit op geen enkel ogenblik een zelfstandige in hoofdberoep of een zelfstandige in hoofdberoep die was gelijkgesteld met een zelfstandige in bijberoep

Het gaat dus om startende zelfstandigen in hoofdberoep die voordien nooit een activiteit als zelfstandige hebben uitgeoefend of die meer dan twintig kwartalen geleden een zelfstandige activiteit hebben stopgezet.

Goed om te weten: Ook zelfstandigen in bijberoep en student-zelfstandigen die de overstap maken naar het statuut van zelfstandige in hoofdberoep komen in aanmerking. Als zelfstandige in bijberoep kan je geen primostarter zijn.

Vrijstelling

Wanneer je moeite hebt om de sociale bijdragen te betalen, dan kan je onder bepaalde voorwaarden een vrijstelling van je sociale bijdragen bekomen. Je komt in aanmerking als je tot één van de volgende categorieën zelfstandigen behoort:

  • Primostarters
  • Zelfstandigen in hoofdberoep
  • Meewerkende echtgenoten (maxistatuut)
  • Gepensioneerden met een zelfstandige activiteit

Als je niet behoort tot één van de bovenstaande categorieën zelfstandigen, kom je enkel in aanmerking voor een vrijstelling als je wettelijk verschuldigde voorlopige bijdrage minstens gelijk is aan de bijdrage verschuldigd in hoofdberoep. Dit geldt voor:

  • Student-zelfstandigen
  • Gelijkgestelden met bijberoep (artikel 37)

Als zelfstandige in bijberoep kom je niet in aanmerking voor een vrijstelling van sociale bijdragen.

Een aanvraag vrijstelling kan je doen bij je sociaal verzekeringsfonds of rechtstreeks bij het RSVZ (Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen).

Een specifieke vraag over dit thema?

Heb je een specifieke vraag over dit thema of wil je gewoon meer informatie? Stel vrijblijvend uw vraag aan de experten van Avixi en ontvang binnen de 24h een eerste advies.
Stel hier uw vraag aan deze expert ... of raadpleeg onze communityAls sociaal verzekeringsfond werkt Avixi doorgedreven digitaal maar met een menselijk gezicht en in een begrijpelijke taal. Onze klanten kunnen zich dus focussen op wat voor hen belangrijk is: de opstart en de uitbouw van hun zaak.
www.avixi.be
info@avixi.be
Deel dit artikel met jouw netwerk

Was dit artikel nuttig?Opmerkingen

0 opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.