Waar je vroeger vaak bij agencies terecht kon voor opdrachten, staan nu steeds meer KMO’s en grote bedrijven open voor het inschakelen van freelancers. Het is niet alleen snel en flexibel, maar in de huidige markt vaak ook een betere financiële beslissing omdat je meteen iemand kan inschakelen met de juiste expertise die niet meer opgeleid moet worden.
Aan welk tarief kan ik werken?
Het tarief dat je kan vragen, hangt af van vele variabelen:
- Je ervaring: hoe meer ervaring je hebt, hoe meer je uiteraard kan vragen
- De opdracht: werk je per uur, per project of zelfs met een dagtarief? Hoe complex is de opdracht? Hoe kort is de deadline?
- De klant: grotere bedrijven hebben vaak meer budget dan KMO’s
- De regio: in steden kan je je tarief wat hoger leggen omdat daar vaak kapitaalkrachtigere bedrijven zitten
- Je service: biedt je diensten die andere freelancers niet aanbieden bijvoorbeeld
Je factureert dus ook afhankelijk van het project. Dit kan één keer in de maand zijn, nadat je iets opgeleverd hebt of wanneer het volledige project is afgerond.
Je inkomen hangt af van verschillende factoren. Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer je kan factureren aan klanten. Dit hangt ook af van de sector waar je in werkt. Is de sector verzadigd met andere freelancers? Dan zullen bedrijven al sneller onderhandelen over je tarieven dan in een sector waar er te weinig freelancers zijn.
Om je begintarief te bepalen kan je raad vragen aan je boekhouder, op freelance platformen of bij freelancers in je netwerk.
Waar vind ik makkelijk opdrachten?
Als startende freelancer heb je tegenwoordig redelijk wat opties om aan opdrachten te komen. Zo zijn er onder andere online freelanceplatformen zoals GIGHOUSE, maar je kan ook terecht op jobsites of LinkedIn. Heb je al een netwerk opgebouwd van vorige werkervaringen? Dan kan het ook interessant zijn om hier mensen aan te spreken en je diensten bekend te maken.
Voor welke ondernemingsform kies ik?
Je kan werken in bijberoep of in hoofdberoep als freelancer. In bijberoep heb je uiteraard het voordeel dat je daarnaast nog een vast inkomen hebt, zodat je de tijd en ruimte hebt om een netwerk en klantenbestand op te bouwen.
Een freelancer is altijd een zelfstandige, maar niet elke zelfstandige is per definitie een freelancer.
Zelfstandigen kunnen ook KMO’s of grote bedrijven zijn. Freelancers worden in Nederland ook ZZP genoemd: Zelfstandige Zonder Personeel en hebben per definitie dus niemand in dienst.
Zijn er voor- en nadelen?
De voordelen van het freelance werkleven zijn onder andere de grote flexibiliteit, het ontsnappen aan de 9-to-5 mentaliteit en het bepalen van je eigen regels. In principe werk je wanneer en waar je wil, zeker met digitale opdrachten.
De nadelen zijn voornamelijk de onzekerheid. Het is belangrijk om een degelijk klantenbestand uit te bouwen om te zorgen dat je elke maand voldoende werk hebt om rond te komen. Daarnaast moet je ook ‘op je eigen kosten’ ervaring opdoen en een netwerk opbouwen. Soms kan het ook wat eenzaam zijn, omdat je geen collega’s meer hebt, maar dan kan je bijvoorbeeld werken in een coworking space.
Deze informatie wordt jou aangeboden door GigHouse – https://www.gighouse.be/